जातको नाम: सुख्खा धान — ४
    
  
  
  
  
      
          
                                                                                        General Information 
Scientific Name :   
Recommended Area (सिफारिस क्षेत्र) : तराई र भित्रि मधेसको असिञ्चित खेत र मध्य पहाडको ५०० मिटर उचाईको टार   
Recommended Domain :   
 
 
Agronomical Characteristics
Maturity Days (पाक्ने दिन) : ११८-१२५ 
 Maturity Duration :  
 गुण तथा विशेषताहरू :  
	- बिरुवाको प्रकृति: प्रति वर्ग मिटर बाला लाग्ने गांज औषतमा २४९ वटा आउने
 
	- झण्डे पात कोण: मध्यम
 
	- शिखर आकार: खदिलो
 
	- शिखर लम्बाई: २३.८ से. मि.
 
	- अन्नको रंग: सेतो
 
	- चामलको चमक: मध्यम
 
	- प्रतिरोधी विशेषताहरू: पातको मरुवा र पात डढुवा रोग अवरोधी, डाँठको गवारो र फड्के कीराको क्षति सहन सक्ने, बालीको प्रजनन अवस्थामा सुख्खा सहन सक्ने
 
	- प्रोटिनको मात्रा: १०.१
 
	- एमाइलोजको प्रतिशत: २२.२ %
 
	- धानबाट निकालिएको चामलको प्रतिशत: ७० सग्लो चामलः ५४ %
 
	- चामलको वर्गीकरण: मध्यम मसिनो
 
	- सुख्खा सहने दुई वटा Ttl जीन भएकोले बेर्ना, गांज, र बाला पसाउने अवस्थामा सुख्खा सहन सक्ने
 
	- झट्ट हेर्दा आईआर ६४ धान जस्तो देखिने
 
	- यो जात राधा–४, कान्छी मसुली, घैया–१ र बिन्देश्वरी जातको विकल्पको रुपमा प्रयोग गर्न सकिन्छ
 
  
उत्पादन क्षमता (मे. टन/हे.) :  
 फूल फुल्न लाग्ने समय (दिन) : 85 
 बाली पाक्ने समय (दिन) : 125 
  
 
Other Characteristics 
न्युनतम उत्पादन क्षमता (मे. टन/हे.) :   
अधिकतम उत्पादन क्षमता (मे. टन/हे.) :   
Yield Index :   
बोटको औसत उचाई (से.मि.) : 102  
रोपण समय :   
विविधताको प्रकार :   
सिफारिस बर्ष : २०७१(२०१४)  
हजार दानाको तौल (ग्राम) : 19.5  
            | 
              
      
    
  
  
  
  
 
 
     
   
   
                           
           
                
                  
            
          
                
       
    
     
   
 
  
    Copyright © 2025. All rights reserved.